Hovböld hos häst
- Julia
- 20 mars
- 3 min läsning
Vad är Hovböld?
Hovböld är en av de vanligaste orsakerna till att en häst blir halt. Hältan kan förvärras under bara några dagar och kommer ofta plötsligt. Oftast så kommer en hovböld efter att hästen haft en skada eller någon försvagning i lamellraden vilket har gjort så att bakterier och smuts kommit in. Hittar inte denna infektion en väg ut från hoven så bildas en hovböld. Hovkapseln kan då inte expandera och detta gör att trycket ökar och det gör att hästen får väldigt ont. Hovbölden behandlas genom att den skärs upp och dräneras och sedan behöver hoven bandage eller gips.

Så hur vet man då om det är en hovböld?
Nedan är symptom som är viktiga att hålla koll på för att veta om det är just hovböld din häst har fått.
Symptom på hovböld
Hältan kommer smygandes och den förvärras från dag till dag tills hästen inte kan stödja på benet längre, men hältan kan också komma helt plötsligt. Hästen vill ibland endast ha sin vikt på tån för att på så sätt skydda sulan där det gör ont.
På den hoven där hästen är halt känns benet varmare än vad den friska hoven gör.
Man kan tydligt känna en bultande puls över kotan.
Benet kan bli svullet.
Smärtan som hästen har kan göra att den blir nedstämd och det kan göra att aptiten för mat och godis ändras.
Hovbölden kan även vandra uppåt i hoven till kronranden.
Var uppmärksam på alla symptom, är du osäker eller om du misstänker en hovböld så ska du alltid kontakta veterinär eller en hovslagare. Om man väntar för länge så kan en större del av hoven behöva tas bort. Är det så att hästen inte stödjer på benet längre och att den både är halt och samtidigt har feber så ska man kontakta en veterinär. Ju tidigare man kontaktar en veterinär desto bättre.
Vad kan det vara för orsaker till att din häst får hovböld?
Ofta hästen haft någon skada eller en försvagning i lamellranden i hoven som har gjort att det kommit in smuts och bakterier i läderhuden. Man ska vara extra försiktig efter en torr period (som till exempel sommaren) då det är vanligast att få hovbölder, då den torra perioden torkar ut hoven och ger sprickor. Efter den torra perioden kommer en fuktig period och detta kan göra att det då blir sprickor.
Om du har en häst som har sämre hovkvalitet måste du vara extra försiktig då den löper mycket större risk att få hovböld än en häst som har normal eller bra hovkvalitet.
Hur kan du förhindra att din häst drabbas av hovböld?
Ge din häst bra hovvård, detta kan du göra genom att regelbundet (helst efter/innan varje ridtur) kratsa ur hovarna så att det inte ligger stenar och annat som kan klämma i hoven på hästen.
Är din häst ömfotad så bör den ha skor för att skydda lite extra. Sko om din häst efter ca 6-8 veckor, om inte hovslagaren har någon annan rekommendation.
Har du en häst med dålig hovkvalitet, försök undvik hagar som är för våta och leriga så gott det går.
Ha god hygien i både boxen och lösdriften där hästen vistas för att minska sjukdomar. Detta är ett enkelt sätt att hålla hästen frisk så gott det går.
Genom att regelbundet fukta hoven och sedan smörja in hoven med Equinatura Hoof Balm så håller du hoven smidig och återfuktad.
Är du minsta lilla osäker så kontakta alltid en veterinär eller hovslagare.
Comments